Alespoň jeden dobrý skutek denně

Oslavy 75. výročí

30.04.2013 18:36

O víkendu 27. a 28. dubna u nás probíhaly oslavy 75. výročí od založení skautského oddílu v naší obci. Stalo se tak v roce 1938 po návštěvě 14. oddílu katolických skautů ze Kbel. Více o vzniku oddílu, jeho činnosti a další události najdete v sekci O nás - Historie střediska. Všichni členové našeho střediska obdrželi na svůj skautský kroj nášivku, kterou jsme nechali vytvořit k tomuto výročí.

Samotná příprava oslavy začala asi před měsícem. Bylo nutno si rozmyslet. co budeme vystavovat, jaký bude doprovodný program a kdo se o co postará. Vrcholem byly poslední tři dny, které jsme věnovali instalaci fotek, tabel s nášivkami, stavbě skutečného táborového stanu a spoustě dalších drobností v místním Kulturním domě.

V sobotu 27. dubna jsme se sešli u naší skautské klubovny v 9.30 nejen my skauti, skautky, vlčata, světlušky, roveři a rangers, ale také rodiče našich členů, naši kamarádi a další příznivci. V 10.00 jsme v průvodu vyrazili ke Kulturnímu domu, kde jsme vyslechli projev bratra Pabouka a také zástupce Okresní rady Junáka Prahy -východ bratra Martina Šíly - Skrblíka. Poté bratr Fido přestřihl pásku u vchodu a tím otevřel výstavu.

Výstava byla věnována částečně dávné historii střediska (fotky z let 1968 - 1970, původní skautské legitimace bratra Fandy Antoše), další část byla věnována historii nedávné (fotky z obnovení činnosti střediska po roce 1989) a poslední část byla věnována současnosti (fotky z aktuální činnosti, zprávy z akcí). Dále jsme vystavili i část sbírky bratra Akely - opasky, opaskové spony, nášivky a další skautské věci. Nezapomněli jsme ani na literaturu - součástí výstavy byly i knihy spisovatele Jaroslava Foglara - Jestřába. Ve druhé části výstavy bylo možno si nejen prohlédnout, ale také přímo vyzkoušet skutečný táborový stan, včetně skutečného vybavení nebo bylo možno posedět na lavičkách přímo u makety táborového ohně. Výstava byla otevřena po oba dny od 10.00 do 16.00.

Jako doprovodný program v sobotu bylo pro malé účastníky připraveno několik úkolů, a pokud je správně splnili, měli možnost si poslepu vybrat některou z odměn. Na sobotní večer jsme ještě připravili zpívání u skutečného táboráku u naší skautské klubovny. Sešli jsme se kolem 17.00 hodiny společně s rodiči, kdo měl zájem, vzal si náš táborový zpěvník a společně jsme vybírali a zpívali písničky. Zábava nám vydržela necelé dvě hodiny, stejně tak i počasí. Společně s poslední písničkou se na nás z oblohy začaly snášet i kapky deště. V neděli jsme ještě po ukončení výstavy domluvili povídání s Václavem Sůrou, jirenským rodákem a nadšeným polárníkem, který se nedávno vrátil ze své poslední cesty z Ojmjakonu na Sibiři. Připravil si pro nás povídání o své poslední cestě společně se spoustou fotografií z festivalu na Pólu chladu, kterého se v rámci své cesty zúčastnil.

Rádi bychom nakonec poděkovali všem, kteří naši výstavu navštívili a zejména těm, kteří nám přidali zápis do pamětní knihy.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode